Elektorblog

Az Elektor a politikai kommunikációban is végbemenő permanens technológiai forradalom legújabb trendjeinek, alkalmazásainak és gyakorlatainak bemutatásával kívánja segíteni az olvasók eligazodását. A politikai kampányok monitorozása mellett nyomon követjük különböző szakmai oldalak írásait, valamint a szakmai szervezetek publikációit, tevékenységét is. >>>>>

12/04/28 Hit-hit-diákhitel az Obama-kampányban

and.ferenczi

Egyre jobban dübörög a kampány az Egyesült Államokban, így, hogy véget ért a republikánus jelöltségért folytatott küzdelem (bár még ott van Ron Paul!). A Romney-kampány mellé most már kezd felzárkózni az eddig “csak” elnökként megjelenő Obama is, aki immár látványosan kampányüzemmódba kapcsolt. A Fehér Ház és az Obama-stáb szinte egész héten az állami diákhiteleinek kamataival volt elfoglalva. 

Hogy a magyar közbeszédben elterjedt fordulattal éljünk: az amerikai felsőoktatás fizetős. Súlyos dollártízezreket kell egy-egy hallgatónak fizetni azért, hogy tanulhasson egyetemen vagy főiskolán. A legtöbb amerikai fiatalnak ezért hitelt kell felvenni, a szociálisan rászoruló hallgatóknak pedig az állam támogatja a hitelkamatot (Stafford Loan). Ez az érték - a kongresszus 2007-es döntése értelmében - 3,4%, azonban a kongresszus csak 5 évre szavazta meg a diákhitelek kamattámogatását, ezért ha nem lépnek, a kamat a piaci szinthez közeli 6,8%-os értékre ugrik, tehát megduplázódik. A pánik már korábban elkezdődött, ezt pedig ügyesen ki is használja az Obama-stáb, ugyanis az elmúlt hét gyakorlatilag nem szólt másról mint a diákhitel-kamatok elleni küzdelemről. Obamáék szerint a szegény amerikai fiataloktól most átlagosan 1000 dollárt “rabol el” a kongresszus, ha nem dönt. A serpenyő másik oldalán persze az óriásira duzzadt költségvetési hiány és az a tény van, hogy az amerikai társadalomnak jelenleg több a diákhitel-tartozása, mint a hitelkártya-adóssága.

Mint azt már mindenki bizonyára látta, az elnök még énekhangját is bevetette, hogy felhívja a kongresszusban ülő képviselők figyelmét a problémára és egy Jimmy Fallon showjában slow jammelt a kamatokról.

Az Elektor szempontjából azonban sokkal érdekesebb az az online felület, amelyet az Obama-stáb készített a választóknak, hogy kifejezzék nemtetszésüket a témában. A Tweet for Progress alkalmazással könnyen üzenhetnek a polgárok választókörzetük kongresszusi képviselőjének. Az elengedhetetlen adatbázis-építéshez szükséges információk megadása után az oldal kidobja körzetünk képviselőjét és Twitter-azonosítóját, majd egy előre megfogalmazott tiltakozó üzenetet küldhetünk el a képviselő csatornájára a #DontDoubleMyRate (Ne duplázd meg a kamatom!) hashtaggel. A szegény, "hardworkinamerican"-ok tweetjeivel tehát csapdába kerültek a republikánus döntéshozók. 

A kampányhoz egy térképes plugint is fejlesztettek a Fehér Házban, ami megmutatja nekünk, hogy mennyit nyernénk, ha a kongresszus megszavazná kamattámogatás folytatását.

Vélhetően Obama azért dobta be ezt a fiatalokat súlyosan érintő témát, hogy a kampányhajrában legyen egy főként fiatalokból álló, hittel teli, mozgósítható aktivista bázis, akik mindent megtesznek az elnök újraválasztásának sikeréért. 

Tanulság: jó, ha az ember tud lazán és jól énekelni egy milliós nézettségű tv-showban, de talán az üzenet win-win jellege sem utolsó szempont a sikerhez. De azért várjuk meg a kongresszus döntését. 




Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://elektor.blog.hu/api/trackback/id/tr434478466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása