Elektorblog

Az Elektor a politikai kommunikációban is végbemenő permanens technológiai forradalom legújabb trendjeinek, alkalmazásainak és gyakorlatainak bemutatásával kívánja segíteni az olvasók eligazodását. A politikai kampányok monitorozása mellett nyomon követjük különböző szakmai oldalak írásait, valamint a szakmai szervezetek publikációit, tevékenységét is. >>>>>

12/05/14 Elnöki búcsú a kulisszák mögül

and.ferenczi

A francia kampány véghajrájában a konzervatív Nicolas Sarkozy mindent megpróbált bevetni. Még a tőle számos kérdésben teljesen különböző nézeteket valló demokrata Obama elnököt is felhasználta a ciklusának meghosszabbításáért folytatott küzdelemben.

Az elnöki kampánystáb kiszivárogtatott egy első ránézésre nem különösebben izgalmas videót, amelyben Obama és Sarko videókonferencián beszélget egymással. De talán azok számára érdekes lehet, akik nem ismerik a politika hétköznapjait.

A videó végül, amely a határozott és a nemzetközi színtéren is számon tartott vezető imázsát volt hivatott erősíteni, nem hozott sikert. François Hollande nyert, a konzervatív elnök pedig nem sokkal, de alulmaradt.

A francia választási eljárási törvények egyébként szigorúan szabályozzák a kampányolás mikéntjét, ezért is érdekes, hogy nem volt komolyabb jelentősége az internetes kommunikációnak. A jelöltek rendkívül korlátozott módon használhatják a hagyományos kampányfelületeket. A televízióban csak egy előre meghatározott időkereten belül sugározhatnak szpotokat, amelyeket állami pénzből gyártják. De a plakátok sem áraszthatják el az országot: szabályozott a méretük és pontosan meg van határozva ki, hova, milyen hirdetést helyezhet el.

Pedig Sarkozy tényleg sok mindent megtett a digitális térben. Talán elsőként a világ politikai vezetői közül, ő használta a Facebook timeline funkcióját először. Ezen megtekinthettük az elnök politikai karrierjének fontosabb momentumait, feleségeinek, gyerekeinek fotóit és még számos egyéb dolgot a kulisszák mögül. De ő volt az is, aki a Deezer nevű applikáción keresztül publikálta kedvenc zenéiről készült lejátszási listát, és még a FourSquare-n is becsekkolt néha.




Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://elektor.blog.hu/api/trackback/id/tr684508264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása