Elektorblog

Az Elektor a politikai kommunikációban is végbemenő permanens technológiai forradalom legújabb trendjeinek, alkalmazásainak és gyakorlatainak bemutatásával kívánja segíteni az olvasók eligazodását. A politikai kampányok monitorozása mellett nyomon követjük különböző szakmai oldalak írásait, valamint a szakmai szervezetek publikációit, tevékenységét is. >>>>>

11/12/19 A massachusetts-i bistabil multivibrátor

and.ferenczi

Az amerikai kampányok szinte már kötelező elemként használják a flip-flop megbélyegzését. A szót nehéz lefordítani magyarra, de talán a szélkakas a legpontosabb megfelelője. A kifejezést az elektronikus műszertechnikától kölcsönözte a politikai kommunikáció. A szaknyelvi meghatározás szerint, a flip-flop, azaz a “bistabil multivibrátor”, olyan digitális hálózati elem, “amely egyidejűleg tudja fogadni a következő bemenetet, és szolgáltatni az aktuális kimenetet”. A szót tehát arra a politikai manőverre vagy politikusra használják, mikor valaki politikai karrierje során egymásnak totális ellentmondó állításokat fogalmaz meg egy adott témában, mindig az aktuális politikai széljárásnak megfelelően.

Természetesen ősi módszer az ellenfél szavahihetőségének megkérdőjelezése. Láthattuk már itthon az Orbán Viktor kijelentéseire felfűzött Szélkakas-kampányt és mindannyian emlékszünk a Bush-Cheney kampánystáb zseniális, 2004-es választásokkor használt kampányvideójára, amelyben a demokrata ellenfél, John Kerry egy szörfdeszkán siklik ide-oda a vízen, aszerint, hogy éppen mit mond.

Az egyre közeledő amerikai elnökválasztási kampányban is láthattunk már a flip-flop üzenetével, különböző eszközökön megjelenni a kampánystábokat, azonban a legfrissebb, Mitt Romney, republikánus elnökjelöltet lejárató oldal mellett nem tudunk szó nélkül elmenni. Romney-t már régóta helyezkedő, karrierista politikusnak tartja az amerikai közvélemény, ezért nem meglepő, hogy a Demokraták egy egész mini-kampánnyal erősítettek rá erre az imázsra. A Which Mitt?-en összegyűjtötték az egymásnak ellentmondó politikusi nyilatkozatokat bevándorlásról, konzervativizmusról vagy éppen adócsökkentésről, melyeket kis online videók formájában tudjuk megnézni. Azonban az oldal legszórakoztatóbb része talán a reggeli cornflakes-hez vagy a délutáni kávézáshoz megrendelhető Which Mitt Mugg. A bögre egyik oldalán Romney azt mondja, hogy “For it!”, míg a másikon azt, hogy “Against it!”, a demokrata kávéfogyasztók legnagyobb örömére.

 

Mókás funkció még az oldalon a kvíz. Itt azt kell eltalálnunk, mit gondol a volt massachusetts-i kormányzó egy adott közéleti ügyben. Természetesen két egymásnak totálisan ellentmondó nyilatkozat mellett a helyes válasz: mindkettőt egyszerre! Az oldal látogatágását követően, minden választó számára egyértelművé válhat, hogy Romney nem más, mint egy bistabil multivibrátor.

 




Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://elektor.blog.hu/api/trackback/id/tr223475043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása