Elektorblog

Az Elektor a politikai kommunikációban is végbemenő permanens technológiai forradalom legújabb trendjeinek, alkalmazásainak és gyakorlatainak bemutatásával kívánja segíteni az olvasók eligazodását. A politikai kampányok monitorozása mellett nyomon követjük különböző szakmai oldalak írásait, valamint a szakmai szervezetek publikációit, tevékenységét is. >>>>>

11/11/17 Vakon szavazni

and.ferenczi

Hazánkban nem jellemzőek a rokkant emberekkel szemben elkövetett választási visszaélések, ugyanakkor minden bizonnyal sérül a titkos szavazáshoz való joguk. Segítőik, akik felolvassák nekik a jelölteket és a listákat, és kitöltik számukra a szavazólapot, óhatatlanul megtudják a látássérült vagy mozgásképtelen állampolgár politikai döntését. Nincsen ebben semmi jogszerűtlen, hiszen a választási eljárásról szóló törvény így szól:

68. § (2) A szavazólap kitöltésének ideje alatt csak a szavazó tartózkodhat a szavazófülkében. Az a választópolgár, aki nem tud olvasni, illetőleg akit testi fogyatékossága vagy egyéb ok akadályoz a szavazásban, más választópolgár - ennek hiányában a szavazatszámláló bizottság két tagjának együttes - segítségét igénybe veheti.

2011-ben azonban talán biztosítható lehetne a vak emberek számára is a titkos választáshoz való jog. Az Egyesült Államokban valami ilyesmivel próbálkoznak, hiszen Oregon államban új technológiát teszteltek - írja a New York Times. A mozgás- és látáskorlátozott választók számára az állam lehetőséget biztosított arra, hogy Ipad-en adják le szavazataikat. A digitálisan bevitt szavazatokat aztán kinyomtatják, majd elküldik postán vagy elviszik személyesen a szavazatszámláló központba. 

Az illetékesek szerint a cél nem az internetes szavazás meghonosítása volt - amelynek még nem adottak a jogi és technikai keretei - hanem az, hogy az idős, rosszul látó emberek ki tudják nagyítani a szavazólapot és el tudják olvasni a jelöltek nevét. Az Ipad megoldást jelenthet a vakok számára is, akiknek az eszköz felolvassa a jelöltek nevét és így egyedül is leadhatják szavazatukat.

Ez a közel sem utópisztikus megoldás Magyarországon sem elérhetetlen. Nem kell minden magyar választókörzetbe Ipad, hiszen a feladatot tökéletesen elláthatja egy laptop és egy erre a célra fejlesztett egyszerű felolvasó szoftver is. Természetesen szükség lenne a választási törvény módosításához és a látassérületeket tömörítő szervezetek együttműködésére is - bár ez utóbbi nem hiszem, hogy komoly akadályba ütközne. 

 




Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://elektor.blog.hu/api/trackback/id/tr73388903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása