Elektorblog

Az Elektor a politikai kommunikációban is végbemenő permanens technológiai forradalom legújabb trendjeinek, alkalmazásainak és gyakorlatainak bemutatásával kívánja segíteni az olvasók eligazodását. A politikai kampányok monitorozása mellett nyomon követjük különböző szakmai oldalak írásait, valamint a szakmai szervezetek publikációit, tevékenységét is. >>>>>

11/12/12 Szembesítés az ígéretekkel

and.ferenczi

Végtelenül egyszerű crowdsourcing alkalmazást indított az ausztrál Open Australia Foundation. Az Election Leaflets oldalon arra kérik az ausztrál polgárokat, hogy a különböző, postaládáikba bedobott politikai szóróanyagokat töltsék fel az online adatbázisba. Így, a lelkes választók a rendszer segítségével megismerhetik a lakóhelyüktől távol eső országrészekbe kipostázott propagandaanyagokat, összevethetik az egyes pártok lokális programját a más országrészekben levőkkel, felfedezhetik  az esetleges ellentmondásokat és szembesíthetik helyi vezetőiket párttársaik kijelentéseivel.

 

 

Magyarországon ritkán “jutnak fel” a fővárosba a vidéki politika hétköznapjai, pedig sokszor érdekes lenne szembesíteni a politikusokat párttársaik kijelentéseivel. A hazai kampányszervezeteket ismerve - az arculati elemek kivételével, melyek kötelezően megjelenítendőek - csak iránymutatások vannak a kampányanyagok kidolgozásához. Az üzenetekben többnyire szabad kezet kapnak a helyi jelöltek és kampánycsapataik. Az ausztrálhoz hasonló alkalmazás hazai adaptációjával a közvélemény lehetőséget kaphatna arra, hogy nagyobb kontroll alatt tartsa a helyi politika esetleges kilengéseit, illetve hogy számon kérje az ígéreteket a helyi képviselőkön.

Volt már erre példa. A 2002-es és a 2006-os választások elektronikus úton terjedő kampányanyagait próbálta összegyűjteni kevésbé szervezett módon az OSA. Ha elérhető lenne, érdekes visszatekintést tenne lehetővé a pártok korabeli üzeneteiről, ígéreteiről. 




Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://elektor.blog.hu/api/trackback/id/tr143431686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása