Elektorblog

Az Elektor a politikai kommunikációban is végbemenő permanens technológiai forradalom legújabb trendjeinek, alkalmazásainak és gyakorlatainak bemutatásával kívánja segíteni az olvasók eligazodását. A politikai kampányok monitorozása mellett nyomon követjük különböző szakmai oldalak írásait, valamint a szakmai szervezetek publikációit, tevékenységét is. >>>>>

12/02/23 Az Elektoron túl 2 - Kampányfilmek két héttel az orosz elnökválasztás előtt

and.ferenczi

Az Elektoron túl c. rovatunkba olyan híreket válogatunk, melyek csupán közvetve kapcsolódnak a blog témájához, azonban komolyan befolyásolhatják a digitális politikai kommunikáció fejlődésének irányát.

Két hét múlva ismét elnököt választ Oroszország. A szavazás végkimenetele nem kétséges: lefutott meccs. Biztosra vehetjük, hogy a rendszerét az “irányított demokrácia” eufemizmusával leíró, kétszeres elnök és egyszeres miniszterelnök, Vlagyimir Putyin lesz a világ legnagyobb országának első embere. Mindenesetre, aki külső szemlélőként, az orosz viszonyokat nem ismerve figyeli a cirill betűs sajtót és a kampányt, annak fel sem tűnne, hogy a 2012-es elnökválasztás is - éppúgy mint a többi - egyoldalú és anti-demokratikus. Vannak viták, filmek, plakátok és kampányrendezvények. Az Elektor éppen ezért végignézi a Putyin mellett induló négy jelölt kampányfilmjeit, úgy mintha ezek egy normális ország, normális választásán kerülnének bemutatásra.

Egyébként, a hivatalos kampányok nem igazán használják a digitális politikai kommunikáció eszközeit Oroszországban: a Putyin-kampány nem használ Facebookot, a többi jelöltnek - Prokhorov kivételével - pedig elenyésző rajongója van a közösségi oldalakon.

Aki figyelemmel kíséri az orosz politikát, az már megszokhatta, hogy a legmókásabb figura a Liberális Demokrata Párt vezetője, Vlagyimir Zsirinovszkij - aki amúgy se nem liberális, se nem demokrata. Most sem kell csalódnunk benne. Egyik kampányfilmjében egy tehetetlen, dolgozni nem akaró, lusta szamarat próbál munkára bírni egy ostorral, amint ő maga egy hószánon ül. A szamár az országot szimbolizálja, amely képtelen előre haladni és csak Zsirinovszkij ostorcsapásaira hajlandó megmozdulni. Képzeljük csak el ezt a filmet az amerikai kampányban: mi történne azzal a jelölttel, aki egy állatot ütlegel egy tévéreklámban? Másnap már minden pozíciójától megfosztva, egy Greenpeace-hajón kellene a bálnavadászokat hajkurásznia, hogy akár csak az országba betehesse a lábát.

Másik izgalmas jelölt, az orosz politikában eddig ismeretlen oligarcha, Mikhail Prokhorov. Az üzletemberről azt kell tudni, hogy kosárlabda szenvedélyének hódolva megvásárolta a New Jersey Nets kosárlabdacsapatot, egyébként pedig a világ egyik legnagyobb nikkel és palladium bányájának is ő a tulajdonosa. (A Norilszk Nikkel nevű vállalat a világ egyik legsötétebb helyén található a szó konkrét és átvitt értelmében is.) Prokhorov nem kevesebbet, mint a putyini Oroszország teljes megújítását ígéri (a szlogen: Új elnök - Új Oroszország). A kampányból pedig tényleg egy lendületesnek ható új figurát ismerhetünk meg, aki számít a fiatalokra és a politikából kiábrándult szavazókra. A Facebookon is ő az egyetlen igazán aktív szereplő, a maga 66 ezer követőjével, amely amúgy nem túl sok az ország összlakosságához képest.

Régi motoros, a kommunista Gennagyij Zjuganov, aki nem kockáztat túl nagyot kampányfilmjével. A szpot hangulata igazából olyan, mintha egy hollywoodi akciófilm trailerjét néznénk. Kérdéses azonban, hogyan fogadhatják be az ilyen sebességű filmet a párt nyugdíjas szavazói. Bár ők 20 éve mindig a kommunistákra szavaznak, mindegy mi történik a politikában.

Egy másik kommunista szpot a hagyományos testimonykkal operál, valószínűleg ők üzennek a nyugdíjasoknak.

Az ötödik, legjelentéktelenebbnek tűnő induló Szergej Mironov, akinek még kampányfilmjét sem találtuk. Ő - hasonlóan a kommunistákhoz - a nyugdíjasok szavazatára számít, azonban a kutatások csupán 3-5% támogatottságot jeleznek számára.

És végül Putyin kampánya, aki láthatatlan. Nem jelenik meg sem a filmeken, sem a plakátokon. A televíziós politikai vitákon nem vesz részt, csak pártjának, az Egyesült Oroszország képviselői útján. “A sehol sem jelenlevő, ám de mindenhol ottlevő” örökös vezető általunk megtalált szpotjainak mindegyike testimonykat használ.




Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://elektor.blog.hu/api/trackback/id/tr624184601

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása