Elektorblog

Az Elektor a politikai kommunikációban is végbemenő permanens technológiai forradalom legújabb trendjeinek, alkalmazásainak és gyakorlatainak bemutatásával kívánja segíteni az olvasók eligazodását. A politikai kampányok monitorozása mellett nyomon követjük különböző szakmai oldalak írásait, valamint a szakmai szervezetek publikációit, tevékenységét is. >>>>>

11/11/10 Amerikai közös kassza

and.ferenczi

Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány interaktív adatvizualizációs módszerrel próbálja meg ábrázolni a magyar költségvetést annak érdekében, hogy „a költségvetést „magyarról-magyarra” fordítsa”. A Közös kassza nevű alkalmazásból megtudhatjuk melyik ágazat, mennyi pénzt kap, illetve azt, hogy évi keresetünkből körülbelül hány forint jut a különböző állami feladatokra. Az alkalmazást később részletesen elemezzük, most azonban bemutatunk néhány programot, melyek az amerikai költségvetést jelenítik meg. 

Az Egyesült Államokban pályázatot hirdetett – a magyar KiBu-hoz hasonlító – Eyebeam névre hallgató manhattani alkotóközösség-múzeum-művház az amerikai költségvetés vizualizációjára. A Google és az amerikai kormány által támogatott 5000 dolláros fődíjért több mint 40 pályamű versengett. A DataVizChallange-re érkezett programokból válogatunk néhány érdekesebbet.

 
1. Where did my tax dollars go?
 
A nyertes pályaműben, a Where did my tax dollars go?-ban, a felhasználó megadhatja éves keresetét, valamint az eltartottak számát, a program pedig – akár csak a Közös Kassza esetében – megmutatja, hány dollár megy az egyes állami szolgáltatásokra. 
 
wheredid1.jpg
 
2. Every day is a tax day
 
Frappáns és meghökkentő megoldást választott Fred Chasen, a pályázat második helyezettje, aki egy átlagos, reggel 9-től este 6-ig dolgozó ember munkaidejével ábrázolta a költségvetési kiadásokat. Az Every Day Is a Tax Day nevű alkalmazásban a nap minden perce fel van osztva a különböző állami feladatok között, így a felhasználó megtudhatja például azt, hogy mikor a reggeli céges levelezést olvassa, akkor éppen a légierő fegyvereinek fejlesztéseiért dolgozik.
 
taxido.jpg
 
3. Budget Climb
 
Talán a legkreatívabb pályamű volt a XXI. századi eszközöket használó Frankie Cheung, Zach Schwartz és Fred Truman alkotta csapat fejlesztése. A Microsoft Kinectet használó Budget Climb alkalmazás szó szerint megizzasztja az állampolgárokat, ha meg akarják ismerni a költségvetési kiadásokat. Minél nagyobb egy költségvetési tétel, annál többet kell a mozdulatainkat lekövető eszköz előtt mozogni. Magyarországon komoly kardio-edzésprogramot lehetne tervezni ezzel az alkalmazással. Talán hatékony megoldással szolgálna a felesleges költségvetési kiadások lefaragásához.
 

 
4. What do you work for?
 
A Jeff Baumes és Kitware Inc. által fejlesztett program - hasonlóan az Every Day Is a Tax Day oldalhoz - keresetünket bontja le adott időintervallumra. A What Do You Work For? megmutatja: egy évben meddig dolgozunk az állam különböző feladatainak finanszírozásáért és meddig saját magunknak. Beállíthatjuk azt, mennyit keresünk egy év alatt, hány napot dolgozunk, illetve azt, hogy melyik költségvetési év bontását szeretnénk látni.
whatdoyouworkfor.jpg
 
5. Can I Get Receipt With That?
 
Adam Albrecht és Kevin Mack szemléletes módon mutatja be a nagy közösbe fizetett pénzek mennyiségét. A Can I Get Receipt With That? nevű program olyan hétköznapi fogyasztási cikkekre bontja le a befizetett adónkat, mint a burrito, a Red Bull vagy a sör. Megtudhatjuk azt, hogy hány hamburgerbe kerül a társadalombiztosítás, a hadsereg és a többi költségvetési tétel.
 
burger.jpg
 
 
 
 
 



Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://elektor.blog.hu/api/trackback/id/tr583366289

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása