Elektorblog

Az Elektor a politikai kommunikációban is végbemenő permanens technológiai forradalom legújabb trendjeinek, alkalmazásainak és gyakorlatainak bemutatásával kívánja segíteni az olvasók eligazodását. A politikai kampányok monitorozása mellett nyomon követjük különböző szakmai oldalak írásait, valamint a szakmai szervezetek publikációit, tevékenységét is. >>>>>

11/11/07 Egy szavazat hány ökör?

and.ferenczi

A feláldozott ökrök száma egyenesen arányos a megszerzett szavazatok számával. Ezt a kampánymatematikai axiómát biztosan nem találjuk meg a politikai kommunikációról szóló tankönyvek egyikében sem. A tankönyvek valósága azonban nem egyezik a hétköznapok valóságával, ugyanis Magyarországon és Kelet-Európa más országaiban is bevett gyakorlat ökörsütős bulival "választói elköteleződést" vásárolni. 

fair.jpg

Ilyen vagy még ennél is durvább választási visszásságokat összegyűjtő és feldolgozó oldalt hozott létre a bolgár Transparency International más civil szervezetekkel együttműködve Fair Elections néven. Az oldal lehetőséget ad a választópolgárok számára arra, hogy egy online felületen, a twitteren vagy egy e-mail elküldésével tájékoztassák a környezetükben történt választási csalásokról a közvéleményt. A bejelentő oldalon megadható a visszaélés helye, valamint annak típusa, ezután pedig a szervezet megpróbálja ellenőrizni a beérkezett információk eredetiségét és segítséget ad a bejelentőnek a megfelelő jogi eszközök kiválasztásához.

A Magyarországon sem ismeretlen, megadható "praktikák" között találjuk a választók utaztatását, a szavazatvásárlást, a választók megtévesztését és a klasszikus választási csalásokat is. A beérkezett bejelentéseket egy térképen is böngészhetjük, melyekhez képeket és videókat is csatolhatnak a felhasználók, így mélyebb betekintést nyerhetünk a kelet-európai politika sötét bugyrainak működésébe. Az oldal természetesen összegyűjti az egyéb, médiában megjelenő visszaélésekkel kapcsolatos híreket is.

Az oldal érdekessége továbbá, hogy az Ushahidi nevű NGO nyílt forráskódú adatfeldolgozást és adatvizualizációt elősegítő szoftverét használták a fejlesztéshez, mellyel a későbbiekben az Elektor is foglalkozni fog.

 



Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://elektor.blog.hu/api/trackback/id/tr883360598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása