Elektorblog

Az Elektor a politikai kommunikációban is végbemenő permanens technológiai forradalom legújabb trendjeinek, alkalmazásainak és gyakorlatainak bemutatásával kívánja segíteni az olvasók eligazodását. A politikai kampányok monitorozása mellett nyomon követjük különböző szakmai oldalak írásait, valamint a szakmai szervezetek publikációit, tevékenységét is. >>>>>

12/01/16 Gyere ki a hóra!

and.ferenczi

Budapesten ebben a téli szezonban még nem esett komoly hó, szemben Chicagóval, ahol rendszeresek a milliós nagyvárost megbénító óriási havazások. Már idén is többször volt totális leállás a város életében, ezért az önkormányzat a havazások okozta vészhelyzetek menedzselésére közösségi eszközöket is felhasználó katasztrófa-védelmi információs oldalt hozott létre. 

A Chicago Shovels oldalon nyomon követhetjük a hókotrók mozgását, így okosabban megtervezhetjük melyik úton érdemes elindulni az iskolába vagy a munkába, valamint megkaphatjuk a legfrissebb időjárási adatokat. Nem a chicagói városvezetés volt az első, aki ily módon próbálta a közlekedés biztonságát erősíteni. A midwest egy másik nagy iparvárosában, Detroitban már korábban csináltak hasonló alkalmazást. Náluk például azontúl, hogy a hókotrók mozgását egy térképen követhetjük nyomon, a gépekre szerelt webkamerákon keresztül a környék hóhelyzetét is megnézhetjük.  

Ezekben a funkciókban eddig semmi közösségi nincsen, csupán a városháza tett publikussá egy eddig vélhetően csak a közművek számára hozzáférhető adatot. A másik két alkalmazás azonban olyannyira közösségi, hogy más országban nem is nagyon működhetne.

Az oldalon lehetőségünk van arra, hogy adoptáljunk egy járdaszakaszt a környékünkön, tehát jelezhetjük a szűkebb lakókörnyezetünk felé, hogy azt a részt mi el fogjuk takarítani. Míg Magyarországon a törvény erejével kell fenyegetni az embereket, hogy eltakarítsák a házuk előtti járda- és útszakaszt, addig Amerikában minden ember önként takarít. Az alkalmazás ötletét - a városháza tájékoztatása szerint - Bostonból szerezték. Ott a tűzcsapok adoptálására van lehetőség az interneten keresztül. A massachussetsi nagyváros polgárai megjelölhetik, hogy havazás esetén melyik tűzcsapot szabadítják ki a hó fogságából. 

Másik funkció a Snow Corps, ami segít megszervezni az önkéntes hólapátolást a rossz egészségi állapotban levő emberek háza előtt. Ez egy újabb szolgáltatás, amely totálisan felesleges és nevetséges lenne Magyarországon, azonban Chicagoban megkönnyíti az Amerikában természetes közösségi szolidaritás működését.

Összességében, a chicagói alkalmazás segít összehangolni az önkéntesek kapacitásait a rászorulók igényeivel, mellyel hatalmas terhet vesz le az önkormányzat válláról. Egy ilyen egyszerű és olcsó alkalmazás fejlesztésével komoly centeket és dollárokat lehet megtakarítani, ráadásul a város működése is hatékonyabbá válik.




Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://elektor.blog.hu/api/trackback/id/tr493554007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása