Elektorblog

Az Elektor a politikai kommunikációban is végbemenő permanens technológiai forradalom legújabb trendjeinek, alkalmazásainak és gyakorlatainak bemutatásával kívánja segíteni az olvasók eligazodását. A politikai kampányok monitorozása mellett nyomon követjük különböző szakmai oldalak írásait, valamint a szakmai szervezetek publikációit, tevékenységét is. >>>>>

11/10/24 Közösségi választási térképrajzolás Philadelphiából

and.ferenczi

Az Egyesült Államokban nem csak az ország méreténél fogva, de a legkülönfélébb választások rendszeressége miatt is elég gyakori politikai és szakmai vitatéma a választási körzetek határainak kérdése.  Hazánkban már több mint 20 éve nem rajzolták újra a körzethatárokat és most sem a társadalmi párbeszéd vagy a pártatlan szakértői szellem uralja az új  választási törvény kidolgozásának ezen részét.

 

Philadelphiában is a szokásos – hazai eljáráshoz hasonló – módon kezdődött a demográfiai változások következtében felmerülő feladat megoldása. A politikusok összedugták a fejüket és zárt ajtók mögött – jó esetben – kiegyeztek a mindkét fél számára előnyösnek látszó körzethatárokban. Ezt elégelte meg egy Azavea nevű szoftverfejlesztő cég, a helyi sajtó, valamint egy társadalmi részvételért küzdő civil szervezet és önálló projektbe fogott. Ennek lényege, hogy közösségi alapokon, választói részvétellel alkossák meg a pennsylvaniai város új választási körzethatárait. 

A szoftver segítségével bárki átrajzolhatja a város választási térképét és megoszthatja azt másokkal. 500 dolláros nyeremény üti annak a markát, akinek pályaműve elnyeri a civil zsűri tetszését és megfelel az előírt követelményeknek: a kerületek azonos lakosságszáma; a városnegyedek kulturális és földrajzi egységének megtartása; valamint a cikk-cakkos, recés körzethatárok elkerülése.

 

A végső politikai döntést természetesen nem lehet kiküszöbölni, azonban ezzel a módszerrel egy pontosabb és talán legitimebb választási térképet kaphatunk, mint ha néhány politikus a saját újraválasztását szem előtt tartva fogná a körzőt és a vonalzót.

 

(Még egy érdekesség, Philadelphiában a képviselők béréből jelentős összeget vonnak le, ha halogatják a döntést olyan jelentős kérdésekben, mint például a választási körzetek meghatározása.)

  




Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://elektor.blog.hu/api/trackback/id/tr23325315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása